Human Geography - Chapter 3 - Migration - Test and Answers

MULTIPLE CHOICE - Human Geography - Chapter 3 - Migration - Test and Answers

1) The ability to move from one location to another is
A) mobility.
B) voluntary migration.
C) variable migration.
D) net migration.
E) migration.

2) Several million Irish migrated in the 1840s primarily because
A) disastrous economic conditions pushed them out of the country.
B) poor environmental conditions induced them to migrate.
C) they were attracted to the United States.
D) Spanish invasion threatened their homes.
E) the English forced them to become refugees.

3) Wilbur Zelinsky's model of migration predicted
A) migrants move most frequently for economic reasons.
B) women are more likely to migrate than men.
C) migration characteristics vary with the demographic transition.
D) long migration distances are more likely than short.
E) intraregional migration is more important than interregional.

4) Refugees migrate primarily because of which type of push factor?
A) circulation
B) economic
C) cultural
D) environmental
E) all of the above

5) The most important pull factor for migrants to North America today is
A) forced.
B) cultural.
C) geomagnetic.
D) environmental.
E) economic.

6) Many Argentinians who fled the country in the 1970s, when the country was ruled by a military regime, returned to the country after democratic elections were held in 1983. This is an example of
A) an economic migration factor changing to an environmental migration factor.
B) a push factor changing to a pull factor.
C) emigration changing to immigration.
D) a pull factor changing to a push factor.
E) forced migration changing to voluntary migration.

7) Which of the following is not presently one of the three largest migration flows in the world?
A) to North America from Asia
B) to Europe from Africa
C) to Europe from Asia 
D) to North America from Latin America

8) The greatest total number of foreign-born residents can be found in
A) Germany. 
B) the United States.
C) China. 
D) Australia.

9) A physical feature, such as a body of water, which hinders migration is an example of
A) a forced migration.
B) an environmental incentive.
C) a cultural pull factor.
D) an environmental push factor.
E) an intervening obstacle.

10) Migration to the United States declined during the 1920s primarily because of
A) forced migration after World War I.
B) economic depression in the United States.
C) imposition of quota laws.
D) declining demand for industrial workers.
E) declining demand for domestic workers.

11) Brain drain is
A) people forced to migrate for political reasons.
B) the large-scale emigration of talented people.
C) the process by which people are given reference for migration.
D) a net decline in literacy.
E) a cultural feature that hinders migration.

12) Most Asians are currently migrating to the United States through the process of
A) brain drain.
B) expansion diffusion.
C) illegal immigration.
D) chain migration.
E) global relocation.

13) The largest number of legal immigrants to the United States come from what country?
A) the Philippines
B) South Korea
C) Mexico
D) Cuba
E) Dominican Republic

14) According to the 1986 Immigration Reform and Control Act, undocumented immigrants were
A) no longer eligible for public services in the United States.
B) permitted to become legal residents.
C) established as guest workers.
D) increasingly deported if caught.
E) encouraged to remain because of shortages of workers.

15) Many of the refugees from Vietnam became known as the
A) communists.
B) Viet Cong.
C) boat people.
D) segregationists.
E) Hindus.

16) The largest level of interregional migration in the United States was caused by the
A) illegal immigration from Latin America.
B) industrial development in the northeast.
C) opening up of the western territories.
D) immigration of Asians beginning in the early twentieth century.
E) arrival of Europeans beginning in the 1600s.

17) The destination for most undocumented immigrants entering Mexico is
A) work on fruit plantations.
B) Mexico city.
C) work in factories in northern Mexico.
D) work in Pacific coast resorts.
E) the U.S. border.

18) Europeans migrated to the United States primarily because of
A) discoveries of gold in California and Alaska.
B) decreased economic opportunities as European countries experienced rapid population growth.
C) decreased political stability as European countries were wracked by revolutions.
D) religious freedom in the United States as European countries oppressed their citizens.

19) Many of the first Europeans to settle in Australia migrated to serve jail sentences which is the combination of which push and pull factors?
A) economic push, cultural pull
B) economic push, environmental pull
C) environmental push, economic pull
D) cultural push, economic pull
E) environmental push, cultural pull

20) Most European guest workers come from which part of Europe?
A) south and west
B) north and east
C) north and west
D) central
E) south and east

Answers
1) A
2) A
3) C
4) C
5) E
6) B
7) B
8) B
9) E
10) C
11) B
12) D
13) C
14) B
15) C
16) C
17) E
18) B
19) D
20) E